fredag 30 mars 2012

Nu sitter hormonyogan

Telefonen måste kollas ibland tycker Beatrice och Susanne, två glada kvinnor i hormonyogagruppen.
Nu har vi bara ett pass kvar på vår hormonyoga i Spanien och nu sitter den! Två gånger om dagen har vi tränat hormonyoga i snart en vecka. Mina körtlar och äggstockar lyser. Igår kväll när jag skulle sova fick jag ojämn hjärtrym och tror att det kan bero på att jag tar ganska så höga doser av bioidentiska hormoner och att det därför kanske blivit lite för mycket hormonpåslag med all hormon yoga uppe på detta. Diskuterade det också med vår lärare Ellen Engvall som är barnmorska och hon trodde att det kunde bero på att jag låg högt på testosteronet sist jag kollade för en månad sedan så nu minskar jag testosterondosen till hälften från och med idag så får vi se hur det går.

tisdag 27 mars 2012

Idag har jag fortsatt att massera min äggstockar, vibrerat min sköldkörtel, lyst upp min hypofys och fått alla chackran i balans på min hormonyoga med Ellen Engvall. Där emellan går vi långa promenader i underbart vacker natur, helt i tystnad för att kunna vila i alla dofter, ljud synintryck och i sig själv. En härlig känsla att efter ett yoga pass som ställ in dina hormoner i harmoni även få tankarna och känslorna i harmoni.
På kvällarna fortsätter jag smörja in mig med mina hormonkrämer från Wileys och enligt Ellen kan jag nog få komma att ställa om dosen efter den här veckan. Det ska verkligen bli spännande att se.

måndag 26 mars 2012

Hormonyoga

Idag har jag varit med på min första hormonyoga dag i Spanien med Ellen Engvall. 12 kvinnor har samlats för att lära oss hur vi påverka våra hormoner med hjälp av en speciell yogaform framtagen av Brasilianskan Dinah Rodrigues. Vi har fått lära oss hur vi masserar vår sköldkörtel med hjälp av andningsövningar som vibrerar halsen just vid vår sköldkörtel. Vi har även fått lära oss att med hjälp av andning och rörelser massera våra äggstockar och lugna ner binjurarna som producerar vårt stresshormon.
Just nu är jag fylld av dessa nyheter och kan inte vänta på att få se resultat efter en vecka med denna fantastiska träning för kropp och själ.
Saken blir ju inte sämre av att jag tittat ut på vackra berg och att en härlig spansk sol värmen.

fredag 23 mars 2012

Min mamma gick till läkaren för några år sedan för att få hjälp med sin sköldkörtel. Hennes hals hade svullnat upp till oanade former och åderbrock fyllde halsen. Det är inget fel på din sköldkörtel fick hon veta. "Om du störs över halssvullnaden och åderbrocken så köp ett snyggt halsband som tar ögonen från det", sa läkaren och skickade hem henne.

Idag två år senare och många läkare senare har hon konstaterade giftstruma. I sommras höll hon på att dö för att det inte gick att operera henne akut då hennes sköldkörtel växt till ca 3 kg ner i bröstkorgen och är omöjlig att ta bort utan fara för henne liv.

lördag 17 mars 2012

Nu har jag äntligen fått provsvar på progesteronet också och det visade sig ligga lite lågt. Fullt förståligt då jag inte hunnit med att ta så mycket de två sista månaderna då jag haft en 21 dags cykel istället för 28 dagar som vi ska ha.
Min konsulterande läkare säger att det kan vara så att jag inte tar upp progesteronet så bra genom huden. Jag tror att det är på grund av den lite för snabba cykeln vilket gjort att jag inte hunnti ta så många dagar progesteron. Dessutom inträffade rätt provtagningsdag på en helg så jag fick ta provet en dag för tidigt för att pricka in en vardag, sådan kan också påverka. När jag läser Wileys egna rekommendationer om man får en för snabb menscykel så rekommenderar de att jag ökar östogendosen hela månaden, så det är vad jag provar den här månaden för att se vad somn händer. Testosteronet låg som sagt var lit högt så den krämen tar jag bara en gång om dagen nu istället för två för att se vad som händer. jag måst i alla fall toppen och känner inte av någon effekt från lågt progesteron. Min glädje över att må bättr än på många år fortsätter!

onsdag 14 mars 2012

Jag har ännu inte fått det sista provsvaret på hur det står till med progesteronnivån hos mig. Jag har dragit ner lite på testosteronet efterosm det låg lite högt. Inte för att det störde mig. Inga biverkningar om man inte räknar en mycket stor sexlust som en biverkning. Vet inte riktigt om jag vill bli av med den? Får diskutera detta med min läkare när jag har tid nästa gång. Efter tre månader på det tunga artelleriet av bioidentiska hormoner mår jag som en prinsessa i kroppen. Jag vill aldrig sluta!! Om det dessutom är så bra som senare studier visar så förstår jag inte varför inte alla kvinnor som vill ska kunna få bioidentiska hormoner så länge vi vill. Det sparar i så fall vårdpengar, då vi slippet ledvärk, utmattning, cancer och mycket annat.

måndag 12 mars 2012

Nu har jag smörjt in mig med mina bioidentiska hormoner i tre månader och det var dags att testa hur mina hormoner mår. Efter tre månader räknar man med att den nya behandlingen med bioidentiska hormoner ska ha satt sig och kroppen anpassat sig. De första resultaten kom i fredags och det visade östrogennivån och testosteronnivån. Progesteronets testresultat beräknas komma senar i denna vecka då det provet måste tas senare i mencykeln.
Östrogenet låg mycket bra, men testosteronet låg lite högt. Jag har själv inte mått dåligt av det eller märkt några biverkningar som ökad hårväxt eller finnar. Tvärt om jag har mått toppen!! Det enda som kanske är en bieffekt är i så fall att jag har mycket stor sexslust. Men det ser jag själv inte som en negativsak utan mer som en vinst. I veckan när även den sista testen på progesteron kommit ska jag konsultera läkare och diskuttera nivåerna och om de behöver justeras. Jag återkommer då till dig kära läsare med mer detaljer.

fredag 9 mars 2012

Idag ännu en  nyhet om kvinnors hälsa. Vi sover dåligt, vaknar ofta på natten på grund av att vi känner oss stressade. Detta i sin tur kan orsaka den nyhet som var igår. Att vi dör i hjärtsjukdom. Kanske måste vi tänka om. Vi behöver stressa ner men det är inte så lätt i ett samhälle som vårt.

Om vi skulle omsätta dagens arbetssituation till för tusentals år sedan på grottstadiet så skull vi kvinnor först vakna upp i grottan och ta hand om barn och laga mat, sedan kanske fixa annat som samla mat och städa undan lite. Sedan lämnar alla kvinnor barnen till en av tonårstjerna och plokar upp ett av männens spjut och hänger på ut på mautjakten, vi kommer sedan hem på kvällen eller ett par kvällar senar helt utpumpade efter jaktens spänning bärandes på bytet.

Väl tillbaka i grotta sätter sig mannen och putsar å sitt spjut. Barnen rusar mot mamma och behöver gråta ut och klänga. Samtidigt rör mamma till lite mat med vänsterhanden eller foten om båda händerna är upptagna av frustrerade barn som varit utan mamma länge. Sedan går hon ut i skymningen och samlar lite örter, nötter och grönt. Sent på kvällen somnar hon utpumpad och vaknar ofta för hon kommer på att hon inte hann samla den där örten som hon skulle ha gjort just nu för sen vissnar de.
Ett av barnen har problem som måste lösas och när ska det ske. I morgon är det mammutjakt igen och hon kommer inte hinna finnas till för sina barn eller samla de där viktiga medicinalväxterna familjen så väl behöver.

Tyvärr är det i dagens samhälle inte ett bättre allternativ att bli hemmafru. Det har vi försökt och det var vad jag förstår ännu värre. Vi kvinnor vill också ha utmaningar och satsa på oss själva, samtidigt skriker våra gener på att se till att familjen har mat och mår bra. Hur löser man en situation där våra gener inte funkar med samhället, för det är där jag tror vi msåte börja? Jämstäldhetsarbete har tidigare varit ett mål för att få män att ta mer av jobbet i grottan. Men generna i oss drar åt annat håll tror jag. Just nu låtsas vi att vi inte har gener som är utformade för att fungera i grottan både när det gäller maten vi äter och hur vi lever i stort. Då kollapsar vi tillslut.

torsdag 8 mars 2012

Kvinnodagen! Det var den som behövdes för att vi äntligen skulle få lite fakta om vad som verkligen tar död på oss kvinnor. Länge har man från media kunnat tro att det är bröstcancer (4%) som var kvinnors vanliga dödsorsak. Nu får vi också hoppas att kunskapen om att bioidentiska hormoner (inte läkemdelsbolagens syntetiska) skyddar oss mothjärtsjukdom och cancer. För att inte tala om vilken skilnad det kan bli om vi lägger om vår mathållning och stödjer på så sätt vårt hjärta och våra hormoner. Harmoniska Hormoner heter nya boken som kommer i september och där kan du läsa om hur du tar hand om hjärtat och hormonerna genom mat, dryck, träning och att slutar använda kosmetiska med parabener och andra giftiga ämnen som stör våra hormoner.

tisdag 6 mars 2012

Kvinnor som bor i länder med med jämna ljusförhållanden över dagen som till exempel Hawaii där det är 12 timmar dag och 12 timmar natt har tydligen inte lika mycket klimakteriebesvär som vi här i norden där vi måste tampas med ljusförhållanden som varierar mycket. Så det verkar som mat,dryck, träning och ljus har en stor inverkan på hur  mycket klimakteriebesvär vi kvinnor har.

måndag 5 mars 2012

Snabbcykel

Nu går det i en rasande fart. Min menscykel går på 21 dagar istället för 28. Håller på att kolla upp hormonnivåerna för att kunna justera så det blir 28. Enligt de instruktioner som finns om märket wileys ska jag öka östrogendosen med två streck varje gång denna månad så ska de balansera upp sig. Jag börjar om och ökar östrogenet så får vi se. Känner mig lite som en kamikazepilot som måste testa fram allt själv för att det inte finns så mycket kunskap här i Sverige. Har hört att vi är endast tre personer i Sverige som testat de här hormonerna. Vet inte om det är sant men många är vi inte. Så det är inte lätt att få information.

torsdag 1 mars 2012

Jag är så lycklig för jag ska åka på hormonyogaresa till Spanien den 25 mars. Vi ska göra hormonyoga varje dag med barnmorskan Ellen Engvall som är utbildad i en yogaform som stödjer kvinnors hormonsystem. Till detta ska vi vandra i bergen dagligen och äta hälsosam mat.
Ellen har bytt hotell och i och med detta finns det 4 extra platser om någon vill komma med till rabatterat pris. Kolla länken om du vill hänga på med rabattkupong.