måndag 30 januari 2012

Här är den progesteronkrämsprutan

Weíley sprutorna har olika färger för at man ska känna igen dem. Lila är progresteron, orange är testosteron, svart är melatonin, grön östrogen. Jag har börjat med den gröna och oranga, snart är det dags för den lila.Ska bli så spännande att se om jag blir av med mina klimakteriebesvär.
Jag fyller kylens grönsaksbox med en årsförbrukning av de bioidentiska  hormoner, Wileys protocol. Efter ett besök i New York där jag köpte upp mig på stjärnornas, de välbestäldas och "Sex in the city2" egna hälsosamma hormoner i crèmeform.


Först läser jag noga instruktionerna och det verkar vid första anblicken komplicerat och svårt, men det måste det väl vara för hur skulle det annars fungera? Det här ska ju efterlikna min egen hormoncykel, när det fungera som bäst i fertil ålder, trots att jag kommit en bit upp i femtioårsåldern. Det ska enligt allt jag läst hjälpa mig att slippa alla klimakterie och menopaus besvär.

Jag försökte följa Wileys för ett år sedan men provade bara i tre månder. Det var för dyrt och komplicerat och det var svårt att hitta läkare i Sverige som kunde följa mig och ge mig den vägledniing jag behövde. Nu har jag hittat en sådan läkare och läst på lite mer så nu är jag redo för att leva som en filmstjärna i alla fall under ett års tid och berätta för dig och alla andra som vill veta hur det fungerar.

Jag tänker på när jag tittade på  ”Sex in the city nr 2” hur Samantha sitter vid sitt skrivbord och smörjer in en creme i underlivet med ett njutningsfullt utryck i ansiktet. Jag kan inte se att någon av de cremerna jag fått med mig från USA ska smörjas in i underlivet? 

Samantha hade också med sig sin egen bibel genom hela filmen om ni minns? Det är skådespelaren Suzanne Somers bok, ”The sexy years” där hon lovordar och beskriver sitt och sina vänners liv med Wileys protocol och hur det förändrat hennes liv till det bättre.
Nu ska jag se om mitt liv blir så mycket bättre.

Man ska börja med den gröna påsen som innehåller östrogen i cremeform i en spruta. På sprutan finns det små streck och man ska ta ett vist antal streck per dag av östrogen, progestron och testosteron (om man vill kan man även lägga till melatonincrème, men det har jag valt att inte göra).

Första dagen är alltid första dagen mens om du fortfarande menstruerar, men om  du inte gör det så börjar du enligt månkalendern. Jag får mens som jag inte haft på några månader så därför får jag börja min kur 5 dagar tidigare än enligt månscykeln, vilket gör att jag inte hinner ta de prover jag velat ta innan jag började. En så kallad "hormonspegel" hade jag tänkt ta innan jag började då får jag reda på hur det ser ut med mina hormoner nu och sedan kan jag kolla igen senare. Nu får jag ta dem tre dagar efter jag börjat med Wileys vilket säker påverkar resultatet lite.

4 linjer av östrogen ska jag ta de första dagarna och en linje av testosteron. Jag kan välja att ta östrogenet på låret eller på armen. Jag väljer låret eftersom jag provad armen sist men tyckte att ytan på min arm inte räckte till de dagar när det skulle vara många linjer att smörja in. Testosteronet ska smörjas in på huden där äggstockarna ligger. Här gäller det att berätta att testosteron finns i olika sammansättningar och det här är kvinnligt testosteron vilket skiljer sig från manligt. Kvinnligt testosteron är ett förstadie till östrogen.

Varför gör jag det här?
Det hela började för ett och ett halvår sedan när jag blev tillfrågad om jag ville skriva en bok om mat och träning för hormoner. Vi kontaktade ICA-förlaget och vi fick ett kontrakt. Två år senare til hösten ska vår bok (jag har skrivit den tillsammans med näringsterapeut Marlene Gustawson) ligga på bokhandelsdiskarna.

Reseachen till den boken tog mig på en lång resa in i de kvinnliga hormonernas värld. Jag upptäckten sjukvår som helt negligerade kvinnors besvär och problem i medelåldern. En värld där vi  på 80 och 90-talet skulle äta syntetiska hormoner i tablettform för att ge stora vinster till läkemedelsbolagen och samtidigt få hjälp med de problem vi upplevde.

Ganska snart blev det känt att kvinnor fick cancer och man spårade det till de nya kemiska hormonerna. Framför allt progestronet och man drog ner på användandet och mer eller mindre förbjöd läkemedlet. Tyvärr gjorde man som vanligt drog allt östrogen och progesteron över en kam och man gjorde inte något för att undersöka allternativen eftersom det inte fanns några pengar att hämta bland bioidentiska hormoner.